Zeewier, nadelig voor het hengelen?
Een spelbreker of toch niet...!


 
 
 

De meeste vissers ervaren zeewier als niets anders dan goeds, want het is maar al te vervelend als er met de kilo’s zeewier of ook sla genoemd aan je vislijn vast komt te zitten. Je verspeeld er je lijn mee of het is zwaar om naar boven te halen waardoor het vissen bijna onmogelijk wordt. Of we ervaren het als een gevaarlijk glibberig ding waar we wel eens op onderuitgaan langs de dijkranden of tussen de stenen bij laagwater en ons daarbij nog eens goed bezeren.


Voordeel voor de mens
Wel zeewier is niet zo’n boosdoener dan men zou denken. We mogen niet vergeten dat zeewier heel wat voedingsstoffen bevatten, die in andere voedingselementen ontbreken en is daarbij een natuurlijke bron van belangrijke mineralen. Belangrijke en noodzakelijke bouwstoffen of mineralen zoals onder ander jodium, kalk, fosfor, magnesium en zwavel, kun je er al zo in terug vinden en zodanig verweven, zodat je lichaam deze stoffen vlotjes kan opnemen. Zeewier bevat bovendien veel sporenelementen die uitermate belangrijk zijn voor een goede stofwisseling in ons lichaamstelsel zoals kobalt, koper, chroom, mangaan, selenium en zink. Voornamelijk Kelp en Fucus helpen bij de omzetting en afvoer van gifstoffen en geeft hiermee extra ondersteuning aan je lichamelijke immuunsysteem, dus ook goed voor je bloedsomloop. Zeewieren vormen dan ook een ongekende bron van Omega- 3 en 6 vetzuren, vitaminen en essentiële eiwitten. Zeewier bevat maar liefst twintig verschillende aminozuren en dit leidt ertoe dat je er levendiger en vitaler uit gaat zien. Onze huid, haar en nagels gaan er weer beter uitzien meer glans en stevigheid.


Zeewier in voeding
Zeewier heb je in vele soorten en komen alsmaar vaker voor in voedingswaren. Om er maar enkele op te noemen; salades, koekjes, rijsthapjes, ijsjes, chips, oesters en visgerechten waar ze trouwens goed mee te combineren zijn.


In de cosmetica
Voor de cosmetica is er ook een heel gamma van parfums, zepen en
tandpasta’s op de markt terug te vinden. Zelfs een bad vullen met vers zeewier zou je een zachte huid mee verkrijgen en bovendien mag je gerust even kopje onder gaan, want voor je haar is het ook goed zoals hier voor al vermeld is.


Voor dieren
Ook voor je huisdier zijn er al supplementen met zeewier te vinden en dan hebben we nog de paardenliefhebbers nog niet vernoemd zij kennen vast de voordelen van zeewier voor hun ren- of springpaard. Zeewier draagt bij aan een uitstekende conditie en heeft een direct effect op de vitaliteit, uitstraling en prestaties. Daarnaast helpt zeewier bij omzetting en afvoer van gifstoffen en ondersteund het lichamelijk immuunsysteem. De stoffen in zeewier zorgen ook voor een beter haarstructuur en lijken ook gunstig te zijn voor de pigmentatie van de vacht. Donker gekleurde paarden hebben er dan ook veel baat bij.


Kanker voorkomen met zeewier
Een studie in Amerika heeft aangetoond dat zeewier en in het bijzonder bruine kelp Latijnse naam (Fucus Vesiculosus) een remmend effect zou hebben op de aanmaak van vrouwelijke hormonen. Maar liefst 10 procent van het Aziatische dieet zou deel uitmaken van bruine kelp. Daardoor zouden er bij de Aziatische vrouwen minder kankers voorkomen dan bij onze Westerse vrouwen.


Zuiverende bodem werking

Britse en Australische onderzoekers hebben een andere kracht gevonden van zeewier. Het zeewier zou bodemverontreiniging terug kunnen herstellen met hun nieuwe techniek.

Het zogenaamde ‘Bioremediation’
De wetenschappers besprenkelde poederzeewier op een met pesticide DDT vervuilde bodem. Zo ondervonden ze dat het zeewier het DDT afbrak door de microben.

Het zeewier is ook rijk aan carbon, wat de groei stimuleert van tal van microben in de bodem. Het zeewier bevat ook sodium, dat maakt de microben het binnendringen van het DDT meer toegankelijk. Toch met deze vinding duurt het nog een jaar voor een heel gebied gezuiverd is van DDT.

Hoewel DDT verboden is in de meeste landen over heel de wereld, wordt het in sommige landen toch nog gebruikt voor het bestrijden van malaria. En zo blijft pesticide een grote bedreiging voor de bevolking in die landen, want pesticide kan nog jaren actief blijven na het verspreiden.


Compost
Met al deze wetenschap zou je alvast gaan denken dat kan ik in mijn tuin ook wel gebruiken. En ja, dat is ook zo je kan het zeewier in zijn volledige en verse vorm gebruiken voor planten bemesting in je tuin. En uiteraard zijn de compostverwerkende bedrijven hier ook mee uitgepakt in hun gamma. Zo kan je bij de tuincentra compost met zeewier in verwerkt aanschaffen.


Beoordeling
Hoewel ik maar enkele voorbeelden heb toegelicht wat het vervelende zeewier allemaal in petto heeft zullen we in de toekomst nog eens nadenken, dat deze zeeplanten nog niet zo slecht zijn en ons
eigenlijk meer goed doen dan we voor ogen hebben. 

 

Disclaimer

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 09 aug 2013 19:45