Kreeft of Homarus gammarus een uitzonderlijke bijvangst
Een kreeft aan de hengel, wat nu?


 
 
 

De kreeft komt voor in de Oostelijke Atlantische Oceaan en langs de kusten van Noord- en West- Europa, van de Lofoten tot Marokko en de Middellandse Zee. De kreeftenpopulatie in Zeeuwse wateren maakt een gestaagde groei. De kreeft wordt gevangen door beroepsvissers van half april tot half juli. Maar ja, deze kreeft wordt dus ook al eens met toeval gevangen aan onze strandhengel of zelf op de boot terwijl we boven een wrakje staan te vissen hopende op een mooie gul, maar plots! Wat gaat die lijn toch strak? En het zal je maar over komen zoín onverwachte bijvangst. Er hangt een kreeft aan m 'n lijn? Maar ja, wat moeten we er eigenlijk mee? Mogen we deze mee naar huis nemen of zijn we verplicht deze terug te zetten?

Een kreeft mag men te allen tijde vangen als bijvangst met de hengel, en dit geld voor BelgiŽ, Nederland en Frankrijk, maar men moet hier wel enkele regels respecteren. Zoals de minimummaat is 25cm en de kreeft mag geen eitjes onder de buik hebben is dit wel zo dan zetten we de kreeft zo snel mogelijk terug. En indien men met de boot gaat vissen mag er geen duikersmateriaal aanboord zijn dit om eventuele misverstanden uit te sluiten, want duikers mogen namelijk ten allen tijden geen kreeften vangen. Voldoet men aan deze voorwaarden dan mag je de kreeft mee nemen. Zo niet dan kunnen er echter zware boetes uit geschreven worden, dus toch goed op je hoede zijn. Gericht op kreeft vissen met een hengel is totaal uit ten boze en mag dus niet. We spreken hier uitdrukkelijk over een uitzonderlijke bijvangst.

Zo, hopende hierbij toch wat duidelijkheid te scheppen rond deze uitzonderlijke bijvangst van kreeft.Wetenschappelijke kenmerken


Naam: Kreeft
Wetenschappelijke naam: Homarus gammarus
Engelse naam: Lobster
Duitse naam: Hummer
Verspreiding: Komt voor van de laagwaterlijn tot een diepte van 40 meter tussen rotsen en zeewier; verbergt zich in rotsspleten, waarbij enkel scharen en antennen zichtbaar zijn. Leeft grootdeel in Europese wateren.
Voedsel: Aast 's nachts over de zeebodem loopt op zoek naar wormen, weekdieren en dode vis. Zwemt bij gevaar achteruit; gebruikt zijn scharen zowel voor verdediging als om te eten.
Lengte: 50cm
Voortplanting: -
Vijanden: -

 

Disclaimer

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 09 aug 2013 19:45