Reddingsboeien weer op hun plek
Schelde- Rijnverbinding
 
  Menige zeevissers zullen het met me eens zijn dat ze ook wel eens tijd vrij maken om een snoekbaars te belagen op brakwater en daar vertoeven ook wel eens mooie platvissen, botten en tong, bovenal de paling is er ook aanwezig. Toch het meenemen van paling en roofvis voor consumptie wordt over het algemeen in Vlaamse openbare wateren afgeraden. Niet omdat de kwaliteit van het water niet goed is, want deze is aanzienlijk verbeterd dan pakweg een 10 jaar terug, maar de bodem of bodemslip bevatten nog te veel schadelijke stoffen, althans zo meld Natuur en Bos.


Maar voor de sportvisser toch een uitgelezen stek in het noordelijk gebied van de haven bij velen immers bekent als de Schelde- Rijnverbinding die begint aan het kanaaldok B3 tot aan de Nederlandse grens wat trouwens een zeer druk bevaart kanaal is. Het havengebied telt wel tal van mooie visplekjes die voor een leek soms moeilijk te vinden zijn. Speciaal voor deze mensen hebben we reeds een enkele jaren terug een drietal van deze stekken in kaart gebracht en deze kan je bewonderen op onze rubriek "Visstekken Haven Antwerpen". Vissen mag je er niet zomaar, je moet in het bezit zijn van een geldige visverlof van "Natuur en Bos" en dit voor de Schelde- Rijnverbinding is deze te verkrijgen in elk postkantoor van het Vlaamse Gewest. Opgelet, ga je vissen in het havengebied of meer bepaalt de dokken dan heb je een bijkomende vergunning van de stad Antwerpen meer informatie over welke gebieden en regels kan je terugvinden op de website van antwerpen.be 'vissen altijd de juiste vergunning opzak'!Een vistripje met het gezin


Zo vertoefde een Antwerps gezin vader, moeder met kinderen naar de begeerde vistek aan het Schelde- Rijnverbinding meerbepaald het horizontaal geografisch gelegen deel. Na een tijdje vissen op deze locatie merkten ze op dat er om de x aantal meters een reddingsboeikast staat en deze normaliter voorzien is van een reddingsboei met touw. Het gezin in kwestie was wel benieuwd of deze wel degelijk aanwezig is, maar dit bleek echter niet zo te zijn een reddingsboei aan de andere zijde was ook niet aanwezig. Ze vonden dit terecht wel een onveilige situatie en melde dit aan de Federale instantie die de oproep doorstuurde naar Zeevissport vzw.

Uiteraard Zeevissport vzw behartigt de belangen van de sportvisser en hebben we achter de schermen al vele mensen geholpen, maar deze vonden we wel speciaal om ook andere sportvissers zo te kunnen informeren. Algauw mailden we het gezin en Federale instantie dat we er werk van gingen maken om de onveilige situatie ongedaan te maken. De locatie is voor me zelf is zeer bekent, ben daar opgegroeid met de bamboe vaste stok en heb ooit nog gezwommen in een meertje waar nu de Zandvliet- en Berendrechtsluis is. Heb er tien jaartjes terug zelf veel gevist op snoekbaar en paling met afmetingen van ruime 80cm wat geen onaardigheid is. Onlangs ving er een visser een steurvis van een geschatte meter lang een naburige visser leende hem een schep net, maar die begaf het door het grote gewicht en kracht van deze steurvis. Nu dit is wel een zeldzaamheid dat je zo 'n steur vis haakt en dan is het ook niet verwonderlijk dat deze vissoort als beschermt staat opgegeven, dus van je toch zo 'n geweldige steur vis plaats hem dan met voorzicht terug in hetzelfde water waar hij gevangen is.


nformatie in boeikast

In geval van nood gooi de boei voorbij de drenkeling, trek de boei naar de drenkeling, dan langzaam naar wal slepen.

Verwijdering of misbruik van deze boei en lijn kan een leven in gevaar brengen!
Op verkenning

Nu weet ik ook als geen ander dat er reddingsboeien aanwezig zijn en we gingen ze toch even controleren om welke boeien het juist zou gaan. Met een lid van de vereniging gingen we samen even op verkenning. Eerst zijn we op het horizontaal beneden gedeelte gaan kijken vanaf de Nederlandse grens met BelgiŽ tot een stukje in de bocht naar de Noordlandbrug toe.


Een eerste reddingsboeikast nr. 34 werd opengemaakt en deze was leeg? Op naar een volgende kast nr. 33 die een 200 meter verderop staat en helaas ook deze was leeg. Op het benden gedeelte van het kanaal bevinden zich in totaal een 8 reddingsboeien die we dan ook nagekeken hebben op de aanwezigheid van een boei en allen waren merkwaardig genoeg leeg. Dit zette ons aan om ook de overzijde van het kanaal te controleren en hier zijn we begonnen vanaf de Noorlandbrug tot aan de grens Nederland - BelgiŽ en hier telden we in totaal 10 boeien waarvan toch 6 netjes aanwezig waren. Een klein overzichtje maakt dat we 17 boeikasten gecontroleerd hebben en er maar 6 aanwezig zijn en uiteraard verdiend dit even de aandacht om deze boeikasten te voorzien van een boei met bijhorende lijn.
Melding


Alles mooi in kaart gebracht zodoende we met een goed beeld van de onveilige situatie naar bevoegde instantie konden stappen. Maar ja, wie zijn dat? Op de boeien zelf stond een eerste aanwijzing "MOW Dienst Albertkanaal". Deze even opgezocht en zo kwamen we terecht bij het Vlaams Ministerie en daar werd duidelijk dat dit een vroegere dienst was departement 'Mobiliteit en Openbare Werken' afgekort MOW. De nieuwe bevoegde instantie is 'nv De Scheepvaart' en we hebben deze mensen dan ook op de hoogte gebracht van deze onveilige situatie. We zijn dan ook zeer opgetogen van hun vriendelijk onthaal en het doorverwijzen naar de locale beheerders van de Schelde- Rijnverbinding.


Enkele weekjes nadien kreeg ik van deze heren te horen dat de reddingsboeien al klaar lagen en ze de volgende dagen zullen beginnen met het instaleren van de nieuwe reddingsboeien. Dit was voor ons geweldig nieuws wetende dat we hiermee weer de veiligheid te kunnen verbeteren voor de mensen die daar vertoeven al dan niet vissend, want ook wandelaars en fietsers passeren deze gezellige plek langs het kanaal. Mits we er zelf veel vertoefen in deze regio zijn we ook even gaan kijken of deze nieuwe boeien weer netjes in hun kast hangen. En ja hoor, geen twijfel mogelijk alle boeikasten zijn weer netjes aangevuld dankzij de onderhoudsdienst van nv De Scheepvaart. Het vissend gezin die de verdwijning melde kan er nu weer met een gerust hart gaan vissen gezien de jonge kinderen telkens mee gaan om hun begeerde visje te vangen. Tevens zijn boeien ook op het vertikaal geografisch gelegen gedeelte van de Schelde- Rijnverbinding vernieuwd als ook de reddingshaak een 5 meters lange aluminium buis met haak. Omdat de kaaimuur hier stijl naar beneden gaat is deze haak extra voorzien. (zie foto onderaan).Een oproep aan alle sportvissers

We weten ongetwijfeld dat iedere sportvisser die daar zijn hengeltje uitgooit deze boeien weet te waarderen op hun aanwezigheid, tenslotte kunnen ze jouw of andere hun leven redden in een noodsituatie en zijn daarom van groot belang! Dus geef volgend gegeven toch even de aandacht; zie je verdachte ontvreemdingen van deze reddingsboeien mag je dit altijd melden bij de Federale Politie 101 of mail naar info@zeevissport.com. We stellen dit zeer opprijs, want veiligheid staat boven alles!Een woord van dank!

Mogen wij de Federale dienst en de mensen van nv De Scheepvaart die hier snel en kordaat de situatie hebben opgelost van harte bedanken, echt toppie om met zulke mensen samen te werken, want ook zei denken in eerste instantie aan uw veiligheid!


Auteur
Eric De Keuster


 
 

Reddingsboei samen met reddingshaak
Fieters op het jaagpad langs het kanaal
Begin Schelde- Rijnverbinding
Richting dokken
Reddingsboeikast
Schelde- Rijnverbinding nabij Esso
Flandria 1 met een rondvaart
Fietsers op het jaagpad Schelde- Rijnverbinding
Reddingsboeikast
Grenspaal BelgiŽ - Nederland
Even vertalen, want onze mascotte 'Dushy' voelde zich hier in het Antwerpse helemaal in haar nopjes;
 "Beste vissers hier is PRIMA werk afgeleverd en voel mij al een stuk veiliger...!"

Met dank aan nv De Scheepvaat !


 
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.      Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 09 aug 2013 19:45