Zeebaarsvissen, met bijna vergeten kunstaas!
Hoe vissen op zeebaars? Geschreven door Rob, Team Angelmagazine

 
 
 
Lepels, pluggen, twister een shads, allemaal bekend kunstaas voor onze zilte stekelridder.

Met de start van de kunstaasvisserij op zeebaars aan de Engelse kust, hadden softeels (van Red Gill en Eddystone) een sensationele start met enorme vangsten met stekels van mooie afmetingen. Af en toe kan je deze kunstaas soorten tegenwoordig nog in de hengelsportzaak terug vinden. Maar hellaas wat minder aan de spin of bootshengels van onze zeebaarsvissers. Voor mij is deze zandspiering imitatie nog een van de toppers in het kunstaasoerwoud mag je wel zeggen, want aan vorm en kleuren combinaties zal het op heden niets te wensen overlaten.

Aan de Engelse kust wordt hoofdzakelijk vanaf de boot op pollak een zeebaars gevist met dan wil is waar met de grotere softeels van 15 ą 25cm waarbij succes is verzekerd. De kleinere uitvoering 10 ą 15 cm is geschikt en gemaakt voor de kantvisserij. Aan een lange wapperlijn kun je deze met een loodje prima over de grond voeren. Ik verkies de "lichte" visserij met een Spirulino of Bombetta een werpdobber van Italiaanse afkomst.(niet alleen op forel waters een ideaal werphulpje)


De Italiaanse werpdobber bestaan uit een hol pijpje, met daaromheen een aėrodynamisch gevormd werpgewicht, dat prima geschikt is om ver mee te kunnen gooien en ook super handig om het aas op verschillende diepten te kunnen aanbieden wat zeker de vangsten ten goede komt.

Om de Spirulino dobber te monteren voeren we de hoofdlijn van 15/00 gevlochten lijn eerst door het pijpje en vervolgens een stopkraal en een tonwartel op het einde. We maken dan een 1,5m lange voorslag van een 50/00 `mono` daarop wordt de softeel bevestigd zo kunnen de baarzen zonder weerstand het kunstaas ten prooi nemen.


De meeste aanbeten komt hard en snel de adrenaline stijgt dan met de seconde door je lichaam, meestal zal zulke aanbeten direct gehaakt zijn zonder te moeten aanslagen gewoon een super sport! Ik kan je twee methodes voorstellen om succesvol vis te kunnen vangen. Bij stromend water passen we de slakmethode toe, dit door het rustig in te halen van je lijn de softeel doet op zich zijn werk wel. Dan hebben we nog de tweede en dat is de torpedomethode dit bij stilstaande tij, met een hoge inhaalsnelheid laat de werpdobber af en toe door het wateroppervlakte doorbreken. Daar wordt de zeebaars gek van, de aanbeet komt agressief en hart door ...bam! Geweldig! Bij deze snelle visserij is een goed werkende slip aan te raden. Soms zal de zeebaars met een luide knal van jullie afscheid nemen ten gevolge van een lijnbreuk.(een goed werkende slip en gelukkig visser)

Lange spinhengels hebben als voordeel om de lange aaslijnen lekker te kunnen inwerpen. Bij voor keur vis ik het liefst met een 3,30m spinhengel met een werpgewicht van 20 tot 60 gr. Op afstand van meer dan 40 m is een 12ft karperhengel of 3lbs het voordeligste.

Algemeen voor de zeebaarsvisserij is een molen van kwaliteit aan te raden met een goed werkende slip. Goede ervaring heb ik met de molen van SHIMANO (TWIN POWER 5000 Fa en de TECHNIUM 5000 FA).

Tot slot nog eens over de kleur van de zandspiering imitatie:
Over dag zijn lichte kleuren zo als parelmoer en parelmoer / blauw, voor de avond is zwart de top kleur, maar dit geld ook voor ander visserij.(fint - minitarbotje)


Niet alleen de zeebaarzen zijn gek op de softeel !
Succes en veel plezier voor de komende Zeebaarsperiode.


Tot slot wens ik jullie nog succesvolle baarsvangsten die je steeds kan melden op volgende vangst rubrieken "Kant vangsten of Boot vangsten" !


Rob (Duitsland)
Team Angelmagazin.com
http://www.angelmagazin.com

 


Jouw zeehengel techniek op deze rubriek: info[at]zeevissport.comDisclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 18:00