Uitrusting voor het strandhengelen
Geschreven door Marco van Drongelen

 
 
 

Het vissen van af het strand is in Nederland en BelgiŽ zeer populair, maar waar moet een goede stranduitrusting nu eigenlijk aan voldoen en hoe vis je van af het strand. Daar wil ik u eens een paar tips over meegeven.

Uitrusting

De uitrusting van een strandvisser is bestaande uit een goede hengel een goede molen met sterke nylon of gevlochten lijn wat ook Dyneema genoemd wordt en verschillende merken deze voeren. Een stevige 3 pootsteun of losse steunen die je stevig in het zand kunt duwen.

De hengel dient stevig te zijn met een werpvermogen tot minstens 200 gram, de hengel lengte is erg afhankelijk naar ieders wens. Wel kunnen wij u adviseren niet met de gedachte een hengel te gaan kopen van hoe langer hoe verder ik kan werpen want dit is absoluut onzin. Belangrijk is dat de henegel goed in de hand ligt, u daar een goed gevoel over heeft. En dat u gezien de lengte van de hengel deze goed kan handelen wat heel belangrijk is, een hengel is het verlengde van u arm en moet in alle omstandigheden 100% goed aanvoelen. Het beste kun je voor aanschaf wel wat verschillende hengels testen met overleg met u eigen winkelier. Dit is niet alleen goed om de lengte te bepalen maar de ene heeft graag een stugge hengel en de andere een wat soepelere hengel. En in een winkel voelt elke hengel lekker aan.
De molen
Is iedere molen geschikt voor het strand vissen? Zeker niet, je kan best bij de aanschaf van een molen op verschillende zaken letten. Hoe veel spoelt hij op per omwenteling van de draaiarm. Meestal zit dit rond de meter per omwenteling, maar je hebt ook molens die dit langzamer doen en die zijn dan beter geschikt als bootmolen. Ook is belangrijk gegeven is hoe spoelt een dergelijke molen op? De meest van deze molens spoelen de lijn kruislinks op. En wat zeker ook heel belangrijk is wat voor spoelen zitten erbij? Je kunt dus voor het strand het beste spoelen gebruiken die taps lopen, want dan gaat je lijn gemakkelijker van de spoel af en zul je opmerkelijk verder gooien. Molens testen is wat moeilijker te regelen in een hengelsportzaak, maar misschien kun je die van een vismaat een keertje testen.

De strandsteun
Je kunt hier ook weer verschillende steunen voor gebruiken, maar de meest gebruikte is toch wel de 3 poot. Hier zijn er ook weer verschillende soorten in omloop en als ik er een zou adviseren neem er een die niet veel weegt, maar wel sterk is en die lekker hoog is. Want juist daar kun je, je voordeel meedoen als er veel troep in het water drijft, dat zit vaak in de branding en daar kun dan net met je lijn overheen komen en dat vist toch een stuk prettiger! Ook kun je er voor kiezen om een steun te kopen waar je een hengel in kan zetten dan kom je zo ook over de branding heen.


Lijn
Je kunt met verschillende lijnsoorten vissen zelf vis ik het liefst met de gewone nylon 25 of 30/100ste met een voorslag, want je kunt met nylon nu eenmaal verder gooien dan met gevlochten lijn maar heb je een klei rand dan zit je vast aan gevlochten lijn zelf vis ik met PowerPro 10/100ste met een voorslag van gevlochten lijn 18 /100ste, maar je hebt hier ook weer verschillende lijnen van.

Let echter wel bij aanschaf of de lijn rond gevlochten is, want dan zal je weer verder gooien dan met de zogenaamde platte gevlochten lijn die toch wat meer weerstand geeft om van de spoel af te gaan.

De voorslagen die ik gebruik als ik met nylon vis die knoop ik vaak zelf, omdat ik gekochte te duur vind ik maak ze meestal 15 meter en begin met 25/100ste en bouw ze zo op naar 50/100ste.

Het lood
Ik vis het liefst met 150 of 175 gram zonder ankers, maar dat gaat natuurlijk niet altijd en indien nodig gebruik ik lood met klapankers. Vaak blijft een 150 of 175 wel liggen als je maar schuin tegen de stroom gooit dan drijft hij wel iets af maar komt het meestal recht voor je te liggen.


Kleding
In veel gevallen is een waadpak ook best aan te raden, zeker als je op een stek ben waar veel en diepe muien voorkomen. Ben je dan ter plaatse met een paar gewone laarzen, dan maak je al eens kans op vollopers en dit zou pas zonde zijn van je hengeldag. Een degelijk waadpak geen probleem voor deze muien en je kunt ook eens lekker op je knieŽn zitten om te azen. Het beste kun je kiezen voor een neopreen waadpak, omdat het gewoon wat lekkerder zit dan die gewone pakken.

Viskoffer
Je kan kiezen voor deze alom bekende blauwe viskoffer met een Breakaway draagbeugel, want dan kun je de koffer als een rugzak op je rug meenemen en dat is best handig. Maar voor wie deze niet op de rug kan dragen is een strandkar ook best handig waar deze koffer beslist wel oppast.


Extra materiaal
Voor grote wedstrijden is vaak een emmer verplicht en het is toch altijd aan te raden een emmer mee te nemen dat is ook beter voor de vis. Er is hier ook een mooi alternatief voor. Deze opvouw emmer neemt weinig plaats en gewicht in en wat het laatste betreft aan gewicht meesleuren heb je niets aan.

Zo beste lezer sportvisser dit was zo een beetje mijn verhaal over het aanschaffen van een strand uitrusting voor het strandvissen. Als jullie nog vragen hebben kun je altijd mailen naar: info[at]zeevissport.com


Tot slot wens ik jullie nog succesvolle vangsten die je steeds kan melden op onze vangsten rubriek "Kant vangsten of Boot vangsten" !


Vriendelijke groeten, Marco van Drongelen
 

 


Jouw zeehengel techniek op deze rubriek: info[at]zeevissport.comDisclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 18:01