Vissen op haring
Hoe vissen op haring? Geschreven door Eric, Team Zeevissport

 
 
 

Elk jaar rond april zijn ze er weer de haring die met grote scholen aan onze kustlijnen en mondingen binnen komen om te paaien. En met deze vis kan je trouwens ook vele gerechtjes mee maken maar dat is voor een andere rubriek. Hier gaan we enkele technieken uit de doeken doen om zo de startende haring visser ook mee te laten geniet van een dagje succesvol vissen op haring.

De hengel
Er zijn natuurlijk twee manieren om haring te belagen vanaf de kant of van op de boot. Van de kant is een lichte hengel met een werpgewicht van 60-100 gram en een lengte van 3,60m prima! Kijk ook uit naar een licht uiteinde zoals deze van een feeder hengel je kan ze herkennen met de vele oogjes naast elkaar aan het uiteinde, want deze geven een mooie actie op de top en bovendien zeer attractief om te vissen de minste aanbeet is zo meteen zichtbaar.

Een hengel voor op de boot mag wat korter zijn 2,70m kan al voldoende zijn ook hier maak je de keuze voor een lichte hengel met een werpgewicht 60-100 gram. Kies ook hier voor een licht topeinde zoals hier boven al vernoemt is.


De molen
De molen mag ook een lichtgewicht zijn. Zo zijn er wel duizend en een modellen op de markt, maar om je een voorbeeld of idee te geven zal ik er eentje vernoemen een vergelijking is dan zo toch beter herkenbaar. De Blue Wave 4500 van WaterLine met 8 bearings systeem er is ook een reserve spoeltje bij en je kan hem terug vinden bij Janssen Sport. Op het spoeltje zet je 25/100 nylon kleur blauw of transparant. Een aanrader is als je vist met velen naast elkaar van een fluo kleur te kiezen, zo is de draad beter zichtbaar en controleerbaar, zodat je niet in de lijn van de buurman terecht komt. Dit werkt natuurlijk ook andersom.

Onderlijn
Als onderlijn nemen we een paternoster lijn voor haring deze bevat wel eens van vijf tot zeven haakjes per lijn en zijn in diverse kleuren en vormen verkrijgbaar. Toch even opletten, want het visreglement in Nederland en BelgiŽ laat er maar drie toe per hengel, misschien aan de fabrikanten om dit toch even van nader te bekijken. Verder zijn er nog altijd twee onderlijnen die naar hun eenvoud goed presteren en dat zijn deze met de gewone vetpapieren vleugeltjes en fluo kraaltjes en op de knoop een likje oranje fluo verflaagje erop. Je hebt ze dus in twee uitvoeringen; een met zilverhaak nr. 5 met witte fluo kraaltjes en de andere met goudkleurige haak nr. 5 met groen kraaltje. Beide lijntjes werken prima! Maar ik laat je zeker niet na om met andere lijntjes te experimenteren. Haaknummers variŽren sterk van merk tot merk en met nr. 4-5-6 zit je meestal goed.

Haringlood
De keuze van het loodje is variŽrend in de meeste hengelsportzaken zijn ze dan ook terug te vinden het typische haring loodje met zijn opvallende langbenige driehoeksvorm. Niet voor niets is deze vorm, want dit lootje dwarrelt als een gek onder water en bij een goede montage aan je onderlijn zorgt hij ervoor dat de pluimpjes als echt visjes door het water zwemmen en hem mooie en natuurlijk nabootsen. Met andere woorden hier wordt de haring gek van en schieten er als een vraatzuchtig vis naar toe!

Maar om even terug komen op het correct monteren van het haringlood. Je ziet nog vaak vissers die het loodje aan een clipswartel monteren en dit bevordert het dansende effect niet van de pluimpjes. Het is dus beter dat je een grote lus maakt aan het uit einde van je paternoster lijn. Op die manier kun je de lus door het oog van het haringlood doorhalen en vervolgens het lood mee door de lus halen en zo terug naar boven en is er op die manier een direct contact met je haring lijn en kunnen de pluimpjes gezellig rond dansen.

Er zijn natuurlijk wel enkele trucjes om het haringlood op de zijvleugels te voorzien van enige spiegel klevers, zeer aanstekelijk zeker als de zon op het water schijnt de haring aanziet dit dan als een concurrent en wil natuurlijk niet onderdoen! Het gewicht van haringlood kan variŽren van 40 tot 90gram 60gram is het meest gangbare gewicht. Wat ook nog de truc doet zeker bij mooi weer is een zilveren of glinsterende pilker van rond de 60 gram. Zij bootsen op deze wijze weer concurrentie na en succes is verzekerd als er haring is uiteraard!

Vangsttechniek
De vangsttechniek zou je zowel vanaf de kant als van op de boot gelijkend kunnen noemen. Een uitzondering is deze van op de boot. Als je met een boot ankert kan je in het begin best wat verder weg gooien, omdat de haring toch wat schuw is van het geluid en dan wat afstand houd na een tijdje komt hij wel terug dichter naar de boot toe.

Gooi je lijntje een 10ŗ20m in, draai de lijn wat bij tot hij strak is en laat hem eventjes zaken hierdoor zal het lood beginnen te dwarrelen. Nu zit haring niet echt diep en aast meestal aan de oppervlakte en om niet verder naar beneden te dwarrelen halen we lichtjes bij terwijl geven we ook korte rukjes in zijdelinkse richting. Zo maak je nog wat meer leven in de brouwerij en je zal merken dat de haring aan al deze techniekjes niet kan aan weer staan en hap op vraatzuchtige wijze toe! Op dit moment is het belangrijk dat je de lijn strak houd door hem langzaam bij te draaien. Doe je dit niet dan maakt onze haring vriend er een mooi zooitje van en kan je wat vlecht werk gaan verrichten tot gevolg. Als de haring echt dik zit en daarmee bedoel ik als ze met velen aanwezig zijn is het al voldoende om je lijn gewoon te laten zakken tot je een aanbeet registreert. Is dit zo niet, dan kan je nog al pompend te werk gaan dit op verschillende dieptes tot je een beet registreert onthoud de diepte en herhaal deze techniek.

Bewaren van gevangen haring
Vele vissers droppen de gevangen haring in een emmer water niets mis mee als het bij regelmaat het water ververst wordt. Maar bij een opeenvolging van de vangsten wordt dit deel al snel overgeslagen. Daarom is het raadzaam om een koelbox mee te nemen met onderaan twee petflessen die juist op de bodem inpassen en uiteraard zijn de petflessen gevuld met water en ingevroren. De gevangen vis kan je dan in de koelbox doen en is ook beter voor de stres van de vis, want deze slaapt vervolgens in. Trouwens deze methode kun je bij elke visvangst toepassen en houd zo je vis koel en vers tegelijk!


Zo dit was het voor het vissen op haring, echt geen moeilijke klus eenmaal je de techniek en voorbereiding ervan kent.

Haringvissen kan je op volgende locatie die beschreven is in onze rubriek Visstekken Zeeland "8B Brouwerssluis".

Voor het vissen op de Grevelingen hebt je minimaal een zeeVISpas nodig als je vanaf de kant of eigen boot vist. " Klik hier voor je zeeVISpas"

Tot slot wens ik jullie nog succesvolle haringvangsten die je steeds kan melden op onze vangsten rubriek "Kant vangsten of Boot vangsten" !
Eric, Team Zeevissport
Eric[at]zeevissport.com

 


Jouw zeehengel techniek op deze rubriek: info[at]zeevissport.comDisclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 18:02