Geepvissen een Sensatie alom!
Hoe vissen op geep? Geschreven door Eric, Team Zeevissport

 
 
 

April, mei... lente is in aankomst?

Neen hoor, mis... de geep is in aankomst langs onze kustlijnen. En dat betekent voor de meeste sportvissers spullen bijeen scharrelen, alles de koffer in en zo snel mogelijk richting de dijk of het strand. Want voor de meeste sportvisser is de geep toch één van de mooiste en sportiefste vissen die er te vangen is. Het is één en al om sensatie om deze speelse vis op te halen aan je hengel. Met wat een lichte vishengel met molen, dobber en haak ben je al gesteld met een lekker stukje vis aan de haak in gooien en het duurt maar even en de geep springt als een pijl uit het water en gaat er vandoor met je aas en ook je dobber die schuurt er als een speedboot er achteraan. Dus tijd om op te halen en dat is nu juist het mooiste moment van de vangst. Vele sportvissers zullen hier met mij
eens zijn.


Geep heeft een zeer opmerkelijke lichaamsbouw, lang, blauwgroene flanken en een lange spitse bek met zeer fijne tandjes die zeer typisch zijn voor deze vis. Dus de eerste tip is dan ook regelmatig je haak opnieuw aanknopen. Ook hebben zij schubben, merendeels op hun flanken. Deze zijn zeer goed te verwijderen. Al hoewel, ze kleven gauw aan uw vissersspullen, dus de boodschap hier is snel reinigen met het zoute water. Verder wordt geep in de volksmond ook wel eens 'Meivis' of 'Groengraad' genoemd. Meivis omdat hij logischerwijze in mei aan onze kust aankomt. En groengraat! Ja vanwege zijn unieke groene graten, waarvan men ook wel eens beweert giftig te zijn, maar niets is minder waar. Deze groengraat heeft een ongevaarlijke kleurstof (vivianiet). Over heel wat jaren heb ik al meerdere malen per ongeluk een graatje ingeslikt en ik schrijf jullie dit verhaal nog! Dus wees gerust deze vis is niet giftig! Geep is best een lekkere vissoort vooral de grootste zal voor de ongeduldige viseter het best afgaan.


De geep komt vanuit het open water ten Westen van Groot Brittannië, naar de kusten van de Atlantische Oceaan, Noord- en Oostzee en de Middellandse Zee gebieden om zijn natuurlijke drang tot voorplanting, ook wel paaien genoemd, te starten. Deze paaiperiode zal ongeveer begin mei starten en duren tot einde Juni. Tussen deze periode zullen de eitjes zich ontwikkelen en na ongeveer 2 à 5 weken naar gelang de temperatuur van het water komen deze kleine eitjes uit. Geep is een van de snellere groeiers na één jaar kunnen ze algauw een lengte van 25cm halen en na hun tweejaar zelfs 45cm. Het opgroeien of volgroeien van de geep is te herkennen aan de spitse bek die groeit namelijk stapsgewijs aan. Eerst de onderkaak daarna zal de bovenkaak algauw tot een volwaardige spitse bek met kleine scherpe tandjes uitgroeien.


Opmerkelijk is dat de geep een oppervlakte aaseter is. Zo gaat zijn voorkeur naar kleinere vissoorten zoals haring, sprot, zandspiering, stekelbaars en zelf pelagische kreeftachtige. Maar ja vreemd genoeg eet hij ook wel eens zijn soortgenoten op. De ervaren geepvissers zullen dit al opgemerkt hebben bij het kuisen van de geep en hun maag eens te inspecteren vinden ze er ook wel eens kleine geepjes van ongeveer 6cm. Het verorberen van voedsel gaat voor de geep dan ook vlotjes door de maag doordat de slokdarm en maag in het verlengde liggen met elkaar en niet langs bochten en omwegen moet gaan. Wat voor deze vissoort een opmerkelijk voordeel biedt voor zijn prooien ten gade te slaan.


 

Waar kan je voornamelijk geep vangen?

Geep kan je zowat overal op de boven vermelde gebieden vangen. Om toch de betere plekken te kunnen vinden zijn er voor de geep toch enkele voorkeurs gebieden. En dat zijn toch meestal de stekken waar er wat stroming in het water is. Die zijn echter zeer goed te herkennen bij kalm weer dan zie je de golven in een lang gebied tekeer gaan en daar vang je gegarandeerd geep! Waar je ook nog geep vangt zijn vlakke water plekken met wat klein kolkend water die meestal aan de zijkant van een stroming zijn. Een derde plaats als je van een strekdam vist is vlak aan de kant, tussen de rotsen. Daar zoek onze geep naar allerlei aas. U moet dus soms niet echt ver gooien, ze zitten soms dichterbij dan u zou denken! En het weer heeft ook een zeergrote invloed op je succes in het vangen van deze vissoort. Zo aast hij het liefst bij mooi weer, wind stil en met een beetje mist in de ochtend, dat is pas top! Maar die dagen zijn zeldzaam.


Gepen met de boot zou haast kinderspel zijn. Je legt je boot mooi in de stroming gooi je lijntje niet te ver uit en laat je lijn gewoon met de stroming enkele metertjes mee drijven maar ook weer niet te ver denk aan voorbijvarende vissersboten en andere die kunnen je lijn wel eens afsnijden door hun motor. Dit kan je trouwens ook voorkomen als je vanaf de kant vist b.v. bij een ingang van een sluis of haven. Voor de bootvisser toch nog even dit spijtig genoeg, maar het gebeurt nog wel eens dat ze nogal dicht tegen de kant gaan liggen met hun boot tot grote frustraties van de kantvisser! Dus wees sportief en hou voldoende afstand voor onze mede kantvissers!


Verder nog enkele mooie tips! Een te sterke stroming is dan ook weer te veel van het goede een beetje stroming mag. De getijden spelen ook een grote rol op succes! Zo zijn ook twee uur voor en twee uur na laag water ook gunstig, omdat hier het water zich kalmer gaat gedragen. Dus kan dit wel eens een voordeel zijn bij het minder goede weer! Bij hoge tot zeer hoge golfslag op het water bij de kenners schuimkoppen op het water zijn de vangsten dan ook zeer klein tot zelf niets! Helaas. Dus geep kun je het best vangen bij gunstig en mooi weer.
Met welke hengelmaterialen kan je op geep vissen?

Beginnende met de hengel. Hier voor schaf je het best een karperhengel aan van ongeveer 2 ¾ à 3 lbs met een lengte van 3,60m. Dus in tegenstelling met de grotere strandhengels en zware boothengels hebben we voor het geepvissen een lichte hengel nodig wat ook plezierig is om de beet echt aan te voelen en daardoor ontstaat er een beetje interactie met je tegenstander zodat je op de het goede moment de geep kunt binnenhalen. Verder zijn er al in sommige winkels geephengels beschikbaar, maar een karperhengel moet hier zeker niet onderdoen voor deze klus.


De werpmolen mag ook van lichte uitvoering zijn en als leidraad kies je hier voor een hoog nummer van molen b.v. een 600. Daarop zet je dan de klassieke nylon draad van maximaal 25 honderdste met eventueel een voorslag van 30 honderdste met een lengte van de lengte van je hengel plus 100 à 150 cm. Maar als je regelmatig een stukje van een 1 meter afknipt is de voorslag hier overbodig. Dus we hebben nu een hengel, molen en 25 honderdste draad op onze molen. Vervolgens knopen we aan het uiteinde een wartel met clips nr. of size 10. Dan maken we nog een waperlijn van 17 of 18 honderdste en ongeveer een lengte van 1.5m. Daaraan knopen we aan het ene uiteinde een wartel zonder clips size 12 dat is voldoende.Waarom nog een wartel zou je zeggen? Zo raak je waperlijn nooit of toch minder in de war en kan de waperlijn rustig mee draaien bij het inwerpen, bij stroming en met het binnen halen van de geep. Aan het andere eind knopen we de bekende geep haak nr. 6 à 8 zilver kleurige meet twee weerhaakjes op de steel van de haak en een oogje waar we het andere uiteinde aanvast knopen. Zo klaar met onze onderlijn en ik zou zeggen maak er nog enkele op dezelfde wijze als reserve om snel te kunnen wisselen als er een lijntje stuk geraakt!


Nu nog een werpdobber. Ik raad je aan de zwarte pijldobber van 25gr en ook een van 30gr voor als het water wat ruwer is! Deze zwarte werpdobber heeft een sterke aërodynamische vorm en werpt lekker in. De al om bekende "Stabilo" werpdobber is ook hier doeltreffend en voor andere misschien weer beter te zien op het glinsterende wateroppervlak tegenover de zwarte werpdobber. Ik zou zeggen probeer ze allebei eens zelf uit en maak daar naar gevoel jouw keuze. Zo, nu we alles hebben aangemaakt kunnen we het bovenste oog van de werpdobber als er twee zijn aan onze hoofdlijn verbinden met meer aan de wartelclips. Daarbij de waperlijn met uiteinde de wartel die we ook door de wartelclips van onze hoofdlijn steken. Nu nog het aas en we zijn klaar om het avontuur te starten.


Hieronder een voorbeeld van een geeplijn met de zwarte pijldobber en de oranje Stabilo werpdobber.
  

Welk aas gebruik je?
Uit ervaring blijkt dat geepvissen met verse zalm ook het best resultaat geeft, maar is voor sommige wat te duur. Dan is er nog een optie! Varkenshart die je bij de betere slager om de hoek kunt kopen voor een prikje. En verder kun je ook nog altijd een stukje makreel of zelf een stukje geepstaart gebruiken. Geep aast vooral achter kleine visjes aan en vooral deze aas soorten geld ongeveer dezelfde vorm en lengte. Snijd het aas in kleine reepjes van ongeveer 5 mm breed en 4 à 5 cm lang. Het ziet er dan ongeveer uit als een klein visje. Ook zeepieren kunnen we hier gebruiken als aas b.v. de witte zandzager ook witje genoemd en de gewone kleine kweekzagertjes of slikjes zijn ook goed. Zo genoeg aas, prik nu een uiteinde van een aasreepje dwars door je haak en we zijn klaar voor het grote avontuur.

Veel succes en vooral veel sportief visplezier toegewenst!
Heb je toch nog enkele vragen of problemen die je niet kunt plaatsen stuur gerust een mailtje.

En we vissen dit samen wel uit !

Tot slot wens ik jullie nog succesvolle geepvangsten die je steeds kan melden op onze vangsten rubriek "Kant vangsten of Boot vangsten" !

Eric, Team Zeevissport
Eric[at]zeevissport.com

 
 

 


Jouw zeehengel techniek op deze rubriek: info[at]zeevissport.comDisclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 18:03