'Down Under' @ the World Championship Hobie Kayak Fishing Australia
Aan de onderkant van de wereld “ Down Under “

Na maanden van voorbereiding en in spanning te zitten was het eindelijk zover. Zaterdag 26 oktober, eindelijk kon ik vertrekken naar één van de grootste Hobie kayaks viswedstrijden in de wereld. De Hobie World Fishing Championships 2013 in Australië.

Nadat ik Daniel van der Post (onder velekayakvissers een gekende en geduchte roofvisser) had opgehaald in Yerseke NL, zijn we richting luchthaven Schiphol gereden.

Daar zijn we dan samen vertrokken met Richard (Hobie Europa), Gero en Marco uit Duitsland richting Abu Dhabi een meer dan 7 uur durende vlucht. Van Abu Dhabi richting Sidney een vlucht van 13 uur.

Maandag 28 oktober zijn we met de andere deelnemers uit Europa gezamenlijk richting Bemm River gereden. Gelukkig geen oponthoud gehad door de vele bosbranden in Australië en van die enkele die op onze route lagen.

Eens aangekomen aan de Bemm River konden we reeds de 46 Hobie Pro Anglers 14 bewonderen van al de deelnemers. Om eerlijk te zijn kreeg ik koude rillingen en een prop in de keel toen ik de kayak zag liggen met mijn naam en de Belgische vlag erop. Nu was het menens. Al deze Hobie Pro Anglers 14 waren volledig uitgerust met een Hobie lifewell, een dieptemeter van Lowrance Elite 5 HDI en de Power-Pole die zijn debuut maakte op de Hobie Pro Angler 14. Dit was een héél handige stick van ong. 3 m lang die gebruikt werd als verankering achteraan op de kayak en bediend werd met een Wifi afstandbediening. Deze Power-Pole verankering heeft tijdens al deze wedstrijden zijn dienst bewezen bij sterke winden en getijdenstroming .

De volgende dag was de officiële verwelkoming van al de deelnemers uit 46 landen. Hier kregen we ook een zéér mooi gevulde tas met kunstaas en vele andere hengelsportmaterialen. Spijtig dat we reeds aan enkele tackle shops hadden gestopt en zo onze portemonnee hadden geplunderd.

Woensdag 30 oktober was het zover, we konden voor het eerst op de Bemm River met de kayak waar een oefensessie werd gehouden. Iedere 2 deelnemers kregen een Australische visgids mee die ons een beetje de knepen van het Bream vissen uit de doeken deed. Al snel werd het ons duidelijk dat we het niet gemakkelijk zouden krijgen. Bream is een vis die traag groeit maar hoge leeftijd kan bereiken, dus door zijn ervaring lastig te vangen. Andere vissoorten zoals de flathead (vrij stekelig met als gevolg wondjes aan de handen), kleine giant trevallys, Australische zalm (gelijkt totaal niet op onze zalm) en nog andere vissoorten waren ook de bijvangst voor de volgende dagen.

Donderdag 31 oktober was de eerste wedstrijddag en zoals alle 46 deelnemers zouden ondervinden geen gemakkelijke dag met veel wind en soms hevige regen. Heb hier mijn vissen gevangen en mocht niet klagen.

Vrijdag 1 november zijn we naar Marlo gereden en daar hebben we dan weer een navigation sessie gehad van de Marlo River, enkel de rivier verkennen, en het vissen was verboden.

Zaterdag 2 november de tweede wedstrijd, wat een prachtig zicht 107 kayakvissers op het water.

De stilte viel tijdens het spelen van het Australische volkslied, weer kreeg ik de rillingen door het lichaam, indrukwekkend. Dan het startschot, 107 kayaks spurten weg. Die dag heb ik mijn grootste Bream gevangen van 45 cm. Bijna het Australisch record dat op 47 cm zou staan heb ik mij laten vertellen. Enkel spijtig dat deze vis kortelings had gepaaid en juist over de kilo woog, een andere bream die gevangen werd was 41 cm en had een gewicht van 1,75 kg. Shit héééé.

Zondag 3 november een dag om niet meer te vergeten. In de morgen werd reeds medegedeeld dat de wedstrijd werd ingekort en stopte om 12°°. De reden hiervoor was veel regen met windkracht 7 à 8 Beaufort. Ja watte.

Met deze gegevens hebben de meeste deelnemers voor de veiligheid gekozen en beschutting gezocht achter één van de vele eilandjes op de Marlo River. Met de Hobie Pro Angler 14 ( het slagschip zoals ik dit noemde ) voelde ik mij toch iets veiliger tegen sommige hoge golven die we te verduren kregen, maar voelde mij zeker zo blij dat ik terug met beide voeten aan wal stond op het einde van de wedstrijd. Het belangrijkste was dat al de 107 deelnemers veilig aangekomen zijn, toch opmerkelijk dat geen enkele deelnemer is omgeslagen met zijn kayak, dit zegt ook veel over de mensen en de kayak.

De wereldtitel is naar een Australiër gegaan, verdiend en verwacht


Ikzelf mag niet klagen met mijn uitslag:

Was 2° van de 11 Europese deelnemers.
Was 19° van de 46 wereld deelnemers.
En was 41° van de 107 deelnemers met de Australiërs inbegrepen.

Toch vermelden dat Staffan Jorup uit Zweden een mooie 14° plaats heeft behaald op de totale uitslag.

De Hobie Fishing World Championships 2014 zullen in Europa gehouden worden, dit is reeds officieel bevestigd. Mogelijk zal dit plaats vinden in Nederland. Dus mede kayakvissers: ik hou jullie op de hoogte.


Langs deze weg wil ook de volgende mensen bedanken voor dit ongelooflijke gebeurtenis en vriendschap.

Richard Barth en Gero Priebe van Hobie Kayak Europe
Daniel uit NL, Dennis uit DK, Sami uit FIN, Davis en Ian uit UK, Gianluca uit I, Marco uit D, Hervé uit F en Steffan uit S.
Steve Fields van Hobie Kayak Australië organisator en de vele medewerkers.
Mark van Dijk van Hobie Belgium
En onze welgekende Eric de Keuster van Zeevissport vzw.
Ook niet te vergeten diverse sponsorsVoeg Zeevissport.com toe aan uw favorieten
 
Disclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 06 mei 2018 18:53