Ronny Helaers winnaar van de Belgium Hobie Kayak Fishing Competition 2013
Op 29 juni heeft Zeevissport in samenwerking met Mark van dijk Yachting en Hobie Kayak Europe de eerst Belgische hengel competitie gehouden van uit een Hobie Kayak. Daar bovenop wisten ons de mensen van Hobie Kayak Europe mede te delen dat we met deze Competitie ook in Europa de eerste zijn, dus hier mogen we uiteraard best fier op zijn! Het vinden naar een geschikte hengel locatie in ons Belgen land is nog niet zo eenvoudig geweest, en we zijn blijkbaar ook niet het enige land waar dat probleem zich voordoet. Zo doende hebben we toch een leuk plekje gevonden op het Kanaal Dessel - Schoten waarvoor we ook een toelating van nv De Schepvaart hebben bekomen om dit Event te laten plaatsvinden. Op dit Kempisch kanaal hebben we een traject uitgestippeld vanaf sluis 2 tot nabij de brug 10N van Sint-Lenaarts. Daar tussen bevond zich ook de Jacht Haven van Brecht deze mensen heb ik ook persoonlijk aangesproken of we hun Haven konden benutten als uitvalbasis voor dit evenement. En we kregen hier spontaan alle medewerking van, niet alleen de havenmester maar van ook alle leden die daar een boot hebben liggen en dit is toch wel heel mooi te noemen. Deze haven heeft ook het voordeel dat ze er een zeer lage stijger hebben en dit is toch voor ons als kajakvisser een voordel om deze ook eenvoudig in het water te laten.

Hobie Kayak Europe en Mark van Dijk Yachting stelden voor dit gebeuren de nodig Hobie Kayaks ter beschikking voor zij die niet in het bezit waren van dit mooie stukje technologie en vrijheid op het water! Tevens moest Mark van Dijk als fotograaf optreden ter vervanging van Cindy die momenteel in het buitenland vertoeft. Cindy waakt er dan ook over of Mark wel zijn best doet.

Om 9:00u gingen de eerste Hobie Kayaks te water en verzamelden 11 deelnemers zich voor de haven tot dat iedereen zich op het water bevond dan pas ging de toeter om het startsignaal aan te geven. Ieder kon zijn eigen vaarroute kiezen links of rechts het kanaal op, want de haven lag juist midden in het traject.

Dat het water niet zo eenvoudig is om een visje te vangen hadden we al eerder laten opmerken, maar des te meer een uitdaging waardig. Het zou immers ook niet leuk zijn dat de vis zich hier zomaar liet vangen. En wie zegt dat er geen vis op dit kanaal zit heeft het mis, want de visvinder staat hier dan ook voordurend te piepen. Zelf zag ik hoe dat een karper op nog geen meter van Ronny's kajak tot 4 maal toe uit het water sprong, mooi is dat om te zien! Je kon deze haast zo met de schepnet opvangen, zo dicht kwam deze orange krachtpatser van een karper. Het vangen van de eerste vis bleef lang achter wegen, en het is pas op twee uur voor het einde dat de eerste vissen zich aanboden voor een meting en een foto, want deze wedstrijd is dan ook op basis van Catch, Measure, Picture and Release. Zou het zijn door dat de zon er op die tijd door kwam en de vis actiever werd? Kortom Filip wist de eerste vis en baars van 17cm te melden daarop volgde ook Pascal met een baarsvangst van 15cm. Geen super grote vissen maar je moet het toch maar voor elkaar krijgen om ze toch al sowieso te landen. De baarsjes waren alvast actiever op dit water dat was alvast duidelijk de snoek en snoekbaars hielden het vandaag voor bekeken en staken ongezien hun tong uit en hielde de duim op hun neus richting visser! Bert een deelnemer en lid van de haven Brecht welke met een Hobie Outback viste van Hobie Europe ving hier ook zijn baarsje van 12cm. Het leuke aan Bert is dat hij door onze opkomst weer de hengels van onder het stof heeft gehaald en nu het hengelen weer ontdekt heeft en dan nog uit een kajak.

En dan gebeurde het onwaarschijnlijke, op het laatst uurtje kreeg Ronny een mooi klapper op de spinhengel ikzelf kon er echter allen op kijken, mooi is dat... en nu maar eens meten en op de digi plaatsen, 25cm bleek deze baars te zijn. Een mooi resultaat voor Ronny en al met een klein gedachten op een overwinningsplaatsje? We wisten trouwens op dat ogenblik nog niet wat ze aan de andere zijde van het kanaal zouden gevangen hebben. Dus rest ons wat geduld en op deze plek nog een paar pogingen wagen met kort daarop de terugweg naar de jachthaven van Brecht om daar de definitieve uitslag op te maken.

Een ieder was op tijd binnen 16:30u en konden alle kayaks weer terug op het droge gelegd worden. In afwachting van de uitslag presenteerde de Havenmeester ons op een lekkere sangria en de BBQ werd ook alvast opgewarmd.

Komen we zo na het bekijken van de vier digitale vangstbeelden op een winnaar, en deze is voor Ronny Helaers hij mocht de mooi trofee welke een ontwerp is van Zeevissport, maar bovenal geschonken werd door Mark van Dijk Yachting. Ronny dus maar al te blij met deze overwinning en vertelde ons alle foto van de schouw te vegen om plaats te maken voor deze toch wel mooie overwinningstrofee, nog proficiat Ronny! Verder ontving een ieder volgens vangst resultaat en een kleine loting nog een leuk aandenken van Hobie Kayak Europ onder de vorm van een visgrijptang of een Hobie Kayak pet.

Nadien nog een leuke BBQ verzorgt door de mensen van de Jachthaven, en opmerkelijk is dat iedereen van de haven hier zijn hulp hier mee inzette om voor ons een fijn maaltijd te verzorgen, het aanbod was zeker groot en tevens zeer lekker en gezellig!

Rest ons nog allen een grote dank aan Mark van Dijk Yachting, Hobie Kayak Europe, jachthaven van Brecht en de mensen achter de schermen die hier hun deeltje aan hebben bij gedragen en zeker dank aan de sportieve mensen voor hun deelname aan deze 1e Belgium Hobie Kayak Fishing Competition!

Met de goede reacties dat we reeds ontvangen hebben uit verschillende hoeken gaan we volgend jaar hier zeker mee door en hopen we ook dat we meer viswaters te kunnen aandoen.

Moge dit nog een leuke aanzet zijn voor de andere Europese landen we wensen ze dan ook alle veel succes toe!

Uitslag:
Plaats: 1 Ronny Helaers, 2 Filip Imbert, 3 Pascal Rosseau, 4 Bert Hauphenne.


Voeg Zeevissport.com toe aan uw favorieten
 
Disclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 06 mei 2018 18:55