Gedroogde wijting
Een visgerecht van Teamer Philippe
 
     
Geep in't groen

Zeebaars

Zeebaars 2

Hondshaai

Gedroogde wijting

Garnalen koken

Visstoofschotel

Visstoofschotel 2

Mesheften schotel

Waterzooi van vis

Vissoep

Zeebaarsfilet

Wijting op medi.

Kabeljauw - prei

Koolvis met spek

Makreel varia

Zeebaars met kreeftjes

Dessertjes

Zeebaarsfilet met ham


Aardbei dessertje


Gevulde Tongrolletjes


Ragout van Sint-Jacobsnoten


Tongrolletje in aspergesoep
Als het wijtingseizoen aangebroken is kan je een variëteit préparaties maken met je gevangen vis.
Een echte vissersmanier om de wijting klaar te maken is door 't te drogen. Vergeet de minimummaat niet van 27cm. Persoonlijk neem ik die alleen mee vanaf 30cm.Bereiding


Maak je vis schoon door het te gutten en alle luchtzakjes eruit te nemen evenals al het bloed langs de middengraat. (Een oude tandenborstel gebruiken is perfect voor dit werkje.) De koppen afsnijden vanaf de nek tot voor de zijvinnen zodat deze laatste er nog aanhangen. Maak je pekeloplossing klaar; 5 maten water voor één maat grof zeezout. (Of naar eigen smaak). Laat je wijting in deze pekel zo'n 4 à 5 uren zitten.
 

Het drogen gebeurt als volgt

Hang de vissen met staart omhoog, aan een nagel of vastgebonden met een dun touw. De ideale manier is die dan op een hang rek te zetten die motorisch ronddraait. Je kan het ook door de reeksen gewoon op te hangen tussen twee elementen, maar dan drogen ze niet zo snel. Volgens het weerbeeld zullen ze sneller of trager drogen. Het ideale weer is een droog weer. Oost of Zuid- Oostenwind zal het drogingproces goed uitkomen.

Persoonlijk heb ik een draairek die met een oude motor van een wasmachine is aangedreven. Na 4 à 5 dagen zijn ze prachtig gedroogd.
 


 

 
     
Disclaimer | Privacy

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 17:24