Hondshaai in papillot
Een visgerecht van Teamer Philippe
 
     
Geep in't groen

Zeebaars

Zeebaars 2

Hondshaai

Gedroogde wijting

Garnalen koken

Visstoofschotel

Visstoofschotel 2

Mesheften schotel

Waterzooi van vis

Vissoep

Zeebaarsfilet

Wijting op medi.

Kabeljauw - prei

Koolvis met spek

Makreel varia

Zeebaars met kreeftjes

Dessertjes

Zeebaarsfilet met ham


Aardbei dessertje


Gevulde Tongrolletjes


Ragout van Sint-Jacobsnoten


Tongrolletje in aspergesoep
Nu dat er meer en meer hondshaaien worden gevangen langst onze kusten, dacht ik van één van mijn préparaties mede te delen op de site.

Om een hondshaai te kuisen dient men eerst en vooral over een goed mes te beschikken. De vis niet gutten. Snij de bovenvinnen af zo dicht mogelijk van het lichaam. Doe hetzelfde met de achterste buikvin en maak een horizontale inkeping aan de dubbele vin bij de aars vanaf de hoofdzijde.(Voor dit laatste gebruik ik een cutter met ingebogen lemet.) De zijvinnen dienen niet verwijderd te worden. Maak dan een horizontale inkeping vanaf de ogen naar de staart, en dit aan beide zijden. Zet uw mes door de ogen heen en geef een horizontale snee naar de snuit toe. Neem dan het bovenste gedeelte met één hand en het onderste gedeelte met de andere hand. Hou het onderste gedeelte plat op je werkplaats. Trek in een horizontale beweging en je zal merken dat het bovenste gedeelte meekomt evenals het vel. Juist nog het onderste vel verwijderen en staart afsnijden en goed kuisen waar de ingewanden zaten.
 

Bereiding

Neem en stuk zilverpapier en leg die in een 'pyrex'-pot voor in de oven. Bedek de bodem met fijngesnipperde prei en wortelen. Leg er de hondshaaimoten op. Enkele schellen tomaat langs de zijkant.
Olijfolie, thijm, laurier, fijngehakte knoflook, een half fijn gehakte ajuin en drie kwart glas gevulde droge witte wijn. Sluit de folie en laat 35 minuten garen op 200°C in de oven. Opdienen op een rijstbed.Opmerking


Een voordeel van de hondshaai is dat er geen graten in zitten, alleen een stuk kraakbeen. Waarom zo klaarmaken? Omdat er niet veel smaak zit in het vlees van de hondshaai. Je kan natuurlijk het beste hondshaai roken, dan smaakt ie nog beter door de pekelpréparatie.

 

 
     
Disclaimer

Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2018 Zeevissport vzw.     Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 12 mei 2018 17:24