Winnaar 'Foto v/d maand augustus 2013'  
  Inzending op 28 augustus van: Arjan

Tijdens onze visvakantie in het noorden van Noorwegen kwam er een onverwachte vangst boven water. Wij visten gericht op heilbot op het eiland Soroya met Marc van Roie als visgids/schipper toen er een grote 9 armige rode zeester aan de oppervlakte kwam. De zeester is tijdens het vissen onbedoeld gehaakt aan een CutBait en heeft een diameter van circa 42cm. Na het maken van de foto’s is de zeester netjes retour gegaan net zo als al onze gevangen heilbot, kabeljauw en overige vissoorten. Zeesterren van dit formaat en kleur had ook Marc hier nog niet eerder gezien.

Groet,
Arjan M.
 
  

Beste lezer,

Vorige maand schreef ik om over de kaap van 10 inzendingen te gaan, maar we blijven op een gelijkstand staan van 8 schitterende foto's. Het wordt er dan ook niet eenvoudiger op om uit deze mooie inzendingen met ieders een leuk verhaal een winnaar op het scherm te prikken. Toch gaat dit maal de PENN Slammer Stik 20lbs boothengen naar en toch niet alledaagse vangst die je niet eens zou verwachten. Dit overkwam Arjan hij lande een rode zeester van een 42cm wat toch vrij groot is voor deze soort. Arjan viste op heilbot bij een noordelijke visvakantie op Soroya waarwel is meer grotere soorten gevangen worden onder het marine leven. Proficiat Arjan, maar ook aan alle andere zij waren zeker allen weer bijzonder te noemen in hun eigen karakter!


Een nieuwe haaien soort die 'wandelt' langs de zeebodem is ontdekt voor de kust van Indonesië.

De bruine gevlekte vis, die is genoemd Hemiscyllium Halmahera, is een soort van bamboe haai die opgroeit tot 27 centimeter in lengte. De haaien leven op de oceaanbodem en kronkelen hun lichaam, zodat hun vinnen duw ze samen in een loopbeweging. Twee exemplaren van het schuwe vis werden ontdekt voor de kust van Ternate eiland, in de buurt van Halmahera, in de Indonesische archipel van Muluku. Bioloog Dr. Gerald Allen, van Conservation International, leidde het team dat de nieuwe haaiensoort ontdekte en filmde.


De vreemde loopbeweging kan ons hulp bieden op enige aanwijzingen over hoe sommige vroege voorouders van de eerste dieren met het lopen op het land begon evolueert. De nieuwe haai doorzoekt 's avonds de zeebodem af voor ongewervelde mariene diertjes en kleine visjes, dit In tegenstelling tot zijn grotere neven. Deze soort is dan ook te klein om een bedreiging voor de mens zijn.

Geschreven in het International Journal of Ichtyologie, Dr. Allen en zijn team zei: "De nieuwe soort is duidelijk gedifferentieerd op basis van de kleur patroon. "Het programma beschikt over een algemene bruinkleuring met tal van clusters voornamelijk 2-3 donkere veelhoekige vlekken, wijd verspreide witte vlekken in de matrix tussen donkere clusters. "Het heeft relatief weinig, minder dan 10, grote donkere vlekken op de snuit regio, een paar grote donkere vlekken op het ventrale oppervlak van de kop, en een gefragmenteerde post-cephalic merk bestaande uit een grote U-vormige donkere plek met een min of meer continue witte rand op de onderste helft, gevolgd door een verticale rij van drie kleinere clusters van 2-3 veelhoekige donkere vlekken. "

H. Halmahera wordt ook beschreven als zijnde vergelijkbaar met andere haaien bekend als Hemiscyullium galei, die is gevonden in Cenderawasih Bay, West-Papoea. Bamboe haaien zijn allemaal relatief kleine soorten die zelden meer dan 48 centimeter lang worden, maar hebben ongewoon lange staarten. Ze staan ook wel bekend als langstaart tapijt haaien, en zijn meestal te vinden in tropische wateren in de buurt van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië.

Bron: www.telegraph.co.uk


 


Inzending op 10 september van: Herman K.

We gaan de onrustige tijd weer in qua weer. Op de foto was het blad stil het water als een spiegeltje. Hier waren we op de Oosterschelde een excursie naar de weervisserij. De Ms. Marjoes ligt momenteel op de Grevelingen die vol zit met jonge vis. Nog erg veel ondermaatse wijting en steenbolken wordt er gevangen. Een of twee maanden verder zijn ze van mooi formaat het wordt een goede visserij op de Grevelingen volgens mij.

Herman K.


Inzending op 10 september van: Raf R.

Hé visvrienden, afgelopen zondag nog eens op de tong geweest we moesten al heel vroeg aanwezig zijn in Zeebrugge. Dus ik had een super idee, ik vertrek gewoon zaterdagavond en slaap in mijn luxueuze ingerichte infrastructuur :-)). Prima geslapen en om 6u stond ik paraat. O ja, de vangsten waren zeer goed, mooie maatse tongen gevangen.

Groetjes, Raf R.


Inzending op 16 september van: Jerry vT.

Hier nog een foto’tje uit de oude doos. Op de foto is een trotse vader te zien die met zijn twee zonen een fantastische vakantie beleefde op het prachtige eiland Soroya, aan boord van Marc Van Roie. Vangst van de dag diverse mooie “wolven” van flink formaat. Het was toen 2006, man wat vliegt de tijd!!!

MVG Jerry


Inzending op 17 september van: Eddy dC.

Dit was 1 van de laatste zomerdagen in september en mijn laatste zomergulletje. Nu op naar de wintervisjes.


Inzending op 30 september van: Ray

Deze zeeduivel heb ik gevangen tijdens onze trip naar IJsland Bolungarvik juni 2013. We waren op zeewolf aan het vissen toen ik deze ving was net een zak water wat ik naar binnen haalde. Buiten zeewolf vingen we ook veel kabeljauw tussen 10 en 20 kg. Mijn volgende trip is Soroya Skrei vissen in maart 2014.


Inzending op 30 september van: Geert G.

Hier een mooi vissers haven te denemarken.

Veel vis groeten,
Geert.

     
     
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2013 Zeevissport vzw.   
   Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 30 dec 2013 21:15