Hobie Kayaks Test met Team Zeevissport te Schelphoek - deel 2
Team On Tour...
     
  Vrijdag 7 augustus 2009 een tweede “Try Out” met Team Zeevissport en de Hobie Kayaks van Mark van Dijk Yachting. Het weer was de voorbije dagen bloedheet en men verwachte wel eens onweersbuien, maar verder dan enkele druppels ging het niet. Het was dus best een aardig weertje om deze Hobie kayaks nog even verder uit te testen. Bij het afhalen van de Hobie Kayaks had Mark die tevens verdeler is van deze Hobie Kayaks enkele opties aangebracht op het Revolution model. Zo kreeg deze Hobie Mirage Revolution een kleine interface wijziging dit door middel van een “Mirage Performance Package”. Klinkt allemaal spannend maar dit pakket is voorzien van twee ST Turbo vinnen en een breder roerblad dan het standaard model. De tweede kayak was de Hobie Mirage Outback in zijn standaard vorm. En zoals ik al zei in ons eerste “Try Out“ hebben we enkele Hobie Kayak reddingsvesten gevraagd voor een test. Met dit alles konden we weer een leuke “Team On Tour & Try Out” tegemoet gaan.


Locatie Schelphoek
Om 8:30u aankomst te Zeeland op de locatie Schelphoek nabij Serooskerke. Deze locatie omvat een ruime trailerhelling en parkeerplaats en is vrij toegankelijk voor het publiek. Links van deze trailer helling is een klein stukje strand wat we uitkozen voor tewaterlating van de kayaks hoewel het ook best mogelijk is de trailerhelling zelf te gebruiken, maar dat is dan, instappen en wegwezen voor een ganse dag. Bij ons ligt het een stukje anders, omdat we bij regelmaat afwisselen van personen die de kayaks zullen bevaren en dan is een stukje strand wel handig om de kayaks op het droge te leggen. Vandaag bestond het Team uit; Leon, Marco, Linda, Cindy, Eric en een gast Jaap. Onze gast Jaap had ons vorig verslag gelezen en was echt onder de indruk en wou ook even van de gelegenheid gebruik maken om eens met deze Hobie Kayaks te vissen, maar voor hem zou het varen opzicht al een grote voldoening zijn. Toch had hij ook een spinhengeltje met wat pluggen mee om een hengeltje te werpen.


Kleine woordje uitleg
Als eerst gaf ik nog even een kleine uitleg alvorens je vertrekt. Het zitje monteer je heel eenvoudig met enkele klik systeempjes en riempjes deze kan je aanspannen naar wens. De opberging van de roeispanen is met een stevig elastiek die het geheel gewoon tegen de buitenwand van de kayak aandrukt. Het roer is eenvoudig met een groen en rode trekknop voor het in en uit het water te laten. In bereik van je linkerhand heb je een draaiknop om het roer te besturen. En als laatste hebben we het monteren van de pedalen of het MirageDrive systeem.


Tewaterlating vanop het strand
Met het vertrek van een strand en bij vrij stilstaand water is volgende volgorde van nuttig belang. Als alles geďnstalleerd is behalve het MirageDrive systeem wat je los in de kayak legt vertrekje met opgetrokken roer en met gebruik van de peddels vaar je een eindje weg uit de kant diep genoeg om de vinnen onderaan ruimte te geven bij het monteren. Berg je de peddels terug op en monteer vervolgens het MirageDrive systeem en dit is met de scherpe zijde van de vinnen naar het zitje toe en dan stevig in klikken in het daar voorzien vergrendel systeem. Het is even wennen maar het lukt je best. Zoals in het vorig verslag is beschreven kan je ook de beenlengte instellen en dan kan je het roer laten zaken en kan je trappend varen naar de gewenste visstek.


Aanmeren op het strand
Terug aanmeren op het strand doe je eenvoudig als volgt bij een diepgang van een metertje zet je de peddelstand in en V hierdoor gaan de vinnen zich tegen de onderzijde van de kayak bevinden en is de kans op beschadiging van stenen of oesterschelpen zeer gering. Trek het roer terug op zodat deze terug uit het water is. Vervolgens neem je de peddels weer en vaar je achterwaarts naar het strand toe tot kniehoogte, berg de peddels terug op, stap uit de kayak en je kan de kayak dan half op het strand tillen. Let wel op! Bij opkomende tij zal de kayak terug los komen van het strand en op drift slaan. Om dit te voorkomen kan je een ankertje voorzien of een ‘Stake-out pole’ een stok met scherpe punt voorzien van enkele meters touw, deze prik je dan in het zand om te beletten dat je Hobie Kayak toch zou afdrijven.


Tewaterlating, andere mogelijkheden
Wie van een dijk, trailerhelling of stromend water gaat kan je het MirageDrive systeem op voorhand monteren door bijvoorbeeld deze zijdelinks op een plekje gras zodat je de kayak niet beschadigt of hoog genoeg van de grond te monteren ik dacht hierbij aan je kayak trailer van het merk Pega die ook te verkrijgen is bij Mark van Dijk Yachting. Als je dan weer een eindje weg moet van bij je wagen zijn er nog diverse transport wielen die je simpelweg onder de Hobie Kayak kan monteren door holte en buis verbinding verschillende modellen zijn hier ook weer beschikbaar zelfs met een vering.


Onze gast Jaap en passant
Tot hier het stukje uitleg tewaterlating en omgekeerd. Onze gast Jaap kon aan de slag en heeft beide kayaks uitgeprobeerd de Revolution en de Outback en zijn keuze zou naar de Outback gaan, maar dan de twee personen uitvoering, zo kon zijn vrouw mee varen, want fotografie is een Hobie van haar en kan zij alvast de gevangen vis fotograferen. Een wel uitgelezen combinatie jij vangt de vis en je vrouw maakt de plaatjes, is toch mooi! Een andere reactie kwam van een passant op de fiets die had deze kayaks nog nooit gezien en vond dit best een sportieve bezigheid, hij had al een ligfiets uitgeprobeerd, maar een Hobie Kayak met dat pedalen systeem zag hij ook weer als een nieuwe sportieve uitdaging. Zo zie je maar niet alleen vissers hebben interesse ook de sportieve mensen zien dit als een nieuw stukje sport.


Reddingsvesten / Mirage Performance Package
Uiteraard heb ik de Hobie Kayak reddingsvesten eens mogen aantrekken en deze zitten beduiden comfortabeler dan onze Schwarzenegger vesten van onze vorige kayak trip. Bewegingsvrijheid is best toppie te noemen en je voelt hem nauwelijks aan en dit maakt het vissen weer een stukje veiliger en aangenamer. Uiteraard zoals u ook kan zien in de animatie onderaan zijn deze reddingvesten CE gekeurd. Het Mirage Performance Package een van de opties wat voor ons nog nieuw is konden we zo even uit proberen je weet wel die Turbo vinnen en het breder roerblad. De resultaten hiervan zijn verbluffend. Leon voer naast me met het standaard Mirage Drive systeem ikzelf met de turbo vinnen. Leon deed 1 cyclus en een half terwijl ik met de turbo er maar een deed en dit om dezelfde afstand af te leggen. Je maakt dus minder bewegingen, maar het voelt wel zwaarder aan wat vanzelfsprekend lijkt te zijn, want het water verzet is dan ook groter per beweging. Een echte aanrader is het brede roerblad wat bij de langere versies van de Hobie kayaks geheel tot zijn recht komen de draaicirkel is beduidend kleiner dan het standaard roerblad. Ik schat zelf dat de draaicirkel gelijk is een de lengte van de Hobie Mirage Outback en geloof me dat is best aardig optie!


Zeebaarsvissen
Wat het vissen zelf betreft heb ik bij Janssen Sport en Robby Fish nog enkele oppervlakte pluggen, shats en wat pilkers aangeschaft helaas de baars was niet aanwezig! Met ons vieren hebben we diverse plekken bevist zonder enig resultaat op zeebaars! Maar goed, we geven dit deel wat meer tijd, want op zeebaars vissen moet je vooral geduld uitoefenen en ervaring opdoen. Dus bij deze mag je ons weer verwachten op een volgende “Team On Tour” met de Hobie Kayaks van Marc van Dijk Yachting.


Woord van dank!
Nog even een woord van dank aan Mark van Dijk Yachting voor het gebruik van deze prachtige Hobie kayaks, het was voor ons allen weer een zeer fijne belevenis en een stukje ervaring rijker. Aan Linda en Cindy een bedankje voor de catering en de aangeboden hulp. Ook het Team bedankt voor hun opkomst, maar ze zouden deze dag zeker niet willen missen, want het is vissen!
Introductie pagina
Kayak Fishing berichten 2014
Hobie Kayak Try Out Event
Belgium & Open Hobie Kayak Trophy 2014

Hobie Kayak Test deel 1
Hobie Kayak Test deel 2

Mark van Dijk Yachting
Hobiecat
Hobie Fishing Worlds

Hobie Kayak Try Out Event Report 2013
Uitslag Belgium Hobie Kayak Comp. 2013
Hobie Kayak Try Out dagen
Hobie Kayak Trip De Biesbosch

Ronny Helaers Go's Australian
Dikkebsvijver in de Mist

Vraag & Aanbod
        Tekoop Hobie Outback met opties


 
 
       
 
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2014 Zeevissport vzw.      Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 21 apr 2014 21:13