Hobie Kayaks Test met Team Zeevissport te Kats - deel 1
Team On Tour...
     
  Vrijdag 19 juni 2009 stond op het programma kayakvissen met de Hobie Kayaks van Mark van Dijk Yachting. Wie onze laatste nieuwsbrief heeft gelezen kon zien dat Team Zeevissport deze nieuwe opkomende sportvisserij eens onder de loep ging nemen. Dankzij Mark van Dijk Yachting hebben we drie kayaks ter beschikking gekregen de 'Hobie Mirage Sport Fish', Hobie Mirage Outback en de Hobie Mirage Revolution. Dit geeft ons de mogelijkheid om deze verschillende modellen uit te testen en wat de verschillen onderling zijn.


Als locatie hebben we een rustig plaatsje uitgekozen nabij Kats, waarbij hier onze dank nog aan de mensen van Waterschap Zeeuwse Eilanden voor hun medewerking. Eenmaal met de kayak trailer aangekomen stonden de Teamleden al te wachten iedereen keek er dan ook naar uit voor deze eerste “Team On Tour Day”. Na iedereen begroet te hebben bij het leuke weerzien hebben we de kayaks afgeladen en gelijk neergezet aan de waterkant. Daarbij zijnde nog het gepatenteerde aandrijf systeem (MirageDrive) dat bestaat uit twee pedalen en onderaan een ingenieus pendelsysteem lijkt op twee vinnen. Dan nog een dubbele roeispaan en een zitje met rugsteun. Dit zijn de basis ingrediënten van elke Hobie Kayak. Er is dan ook nog de mogelijkheid om deze uit te bouwen met Fish Finder extra hengelsteuntjes, materialen koffer, wielen set, etc... Je kan het zo gek niet bedenken kortom een ieder kan hem uitrusten naar zijn smaak en mogelijkheden.


Zoals je kan zien op de foto’s hebben we een stukje strand uitgekozen. Hierbij hebben we het Mirage aandrijfsysteem op dieper water gemonteerd en hierbij kwamen de pendels dan ook tot zijn recht. Het monteren van het Mirage aandrijfsysteem is heel eenvoudig je plaatst de vinnen in de voorziene opening en met klik of draai knop vergrendel je hele gebeuren. De stoeltjes hebben een vaste positie en om je beenlengte in te stellen hebben zij hier ook een ingenieuze oplossing voor bedacht, door een trapsinstelling op het Mirage systeem wat super goed en handig bekeken is. Standaard zijn er diverse hengelsteun gaten voorzien en handige opberg vakjes met een netje, rekker of luikje om je hengelspullen in te leggen. Een reddingsvest is ook noodzakelijk voor je eigen veiligheid en hierbij hadden we ook aan gedacht, althans dat dachten we. Bij het aantrekken leek het of we speelde voor Arnold Schwarzenegger de XL maat was ons een beetje overschat en maakte het vissen een beetje beperkt in beweging. Dan maar de vest achterop onder het net en maar op veilige afstand varen van de kant. De reddingsvest van Hobie Kayak zelf lijkt me een aardig stukje compacter in omvang en we zullen dan zeker niet laten om deze eens aan te passen bij een volgende kayak sessie.


Mijn eerste keuze en test ging voor mezelf even naar de Hobie Mirage Revolution Kayak deze zag er een gestroomlijnde kayak uit en dat was hij ook. Snelheid is bij dit type wel gepast vanwege zijn smallere bouwvorm wat het pedellen met de roeispanen ook weer ten goede komt. Stabiliteit moet je zeker niet voor vrezen, want de drie types zijn behoorlijk stabiel, de Outback doet het zelf nog beter de Sport Fish is dan weer sportief in kort draaien dan nog is hij ook stabiel. De kans dat je hierbij omslaat is toch gering te noemen naar mijn oprechte mening en daar hebben de ontwerpers wel degelijk naar gekeken. Vis je toch op water met een hoge golfslag zijn er nog de ‘Sidekick’ een zijdelinks vlotje dat je zowel links als rechts kan monteren. Handig zijn ook op de Revolution de opberg vakjes en netjes dit aan beide zijden en niet te vergeten een ingebouwde beker houder, maar ook een blikje frisdrank past er perfect in.


De tweede test was voor de Hobie Mirage Sport Fish deze is een stuk korter 2.92m dan zijn grotere broer Revolution met 4.09m. Stabiliteit haalt deze kayak uit zijn bredere bouwvorm, de wenbaarheid is fenomenaal te noemen waarbij zijn naam Sport hier helemaal tot zijn recht komt. Zelf nam ik een korte bocht waar de kayak redelijk zijwaarts helde, maar kantelen nee hoor komt na de bocht weer helemaal vlak te liggen.


Als derde en laatste test van deze reeks van drie was het nu de beurt aan de Hobie Mirage Outback. De Outback zit best comfortabel en is zowat een kruising van de Sport en de Revolution goed wenbaar, zeer stabiel en is ook best snel. Pluspunt voor de Outback is dat er op vier plaatsen een fictieve hengel steun is ingebouwd twee voor de zitplaats en twee achter wat de vorige modellen enkel achteraan hebben. Toch zijn er diverse uitrustingen om meer hengelsteunen te voorzien weliswaar in opbouw systeem. Ook heeft hij handige vakjes aan beide zijkanten waar je wat hengelspullen kan leggen en je alles binnen handbereik hebt.


Nu een ieder heeft wel zijn eigen smaak en voorkeur, zo gaat Leo zijn voorkeur naar de Outback waarbij Leon en mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de Revolution. Andere zullen dan misschien wel voor de Sport gaan, gezien zijn wenbaarheid en korte bouwvorm. Kortom samengevat was het voor Team Zeevissport een aangename ervaring om deze drie modellen te beproeven en bovenal zijn alle drie de kayaks best leuk om mee te vissen je geniet van een ongekende vrijheid op het water waar je naar eigen beleven je favoriete plaatjes opzoekt en je de vis belaagd met je spinhengel. Het kayakvissen geeft hierbij nog eens een tweede sport bovenop het vissen alleen, fysiek komt het je weer ten goede wat voor heel wat zaken goed is. De windsterkte was op deze dag 4 Beaufort uit westelijke richting, dus wind van over het land.


Wat waren de visvangsten van de dag? Wel hier kunnen we kort zijn, want de meeste aandacht ging dan ook uit naar het uittesten van alle nieuwigheden als ook de hengelspullen. Toch wist Eelco een mooie makreel te verschalken op de spinlat en was hij zo de grote winnaar van deze dag.


Team Zeevissport wil ten eerste Mark van Dijk Yachting bedanken voor het mogelijk maken van deze “ Team On Tour Day’ ook een bedankje aan Linda en Cindy voor de extra aangeboden hulp en lekker bakje koffie. Deze Hobie kayak dag was voor ons allen een zeer leuke ervaring en een geweldige meerwaarde op gebied van de sportvisserij, tevens een aanrader voor een ieder, want je bent zo gebeten voor je het zelf door hebt. Hierbij zal dan ook nog een vervolg op komen waar we ons meer kunnen richten op de vangsten van enkele leuke zeebaarzen althans zien we het zo graag voor ogen.
Introductie pagina
Kayak Fishing berichten 2014
Hobie Kayak Try Out Event
Belgium & Open Hobie Kayak Trophy 2014

Hobie Kayak Test deel 1
Hobie Kayak Test deel 2

Mark van Dijk Yachting
Hobiecat
Hobie Fishing Worlds

Hobie Kayak Try Out Event Report 2013
Uitslag Belgium Hobie Kayak Comp. 2013
Hobie Kayak Try Out dagen
Hobie Kayak Trip De Biesbosch

Ronny Helaers Go's Australian
Dikkebsvijver in de Mist

Vraag & Aanbod
        Tekoop Hobie Outback met opties


 


 
       
 
Disclaimer


Ontwerp en onderhoud door Zeevissport vzw     Copyright © 2005 - 2014 Zeevissport vzw.      Alle rechten voor behouden.    Laatst gewijzigd op: 21 apr 2014 21:12